Polędwica wieprzowa z warzywami i sherry

Składniki:
60 dag polędwicy wieprzowej
1½ łyżki masła
1 cebula
1 marchewka
6 dag selera
1 łyżeczka suszonego tymianku
50 ml wytrawnego sherry (nie mylić z wiśniówką)
2 pomidory
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
15 dag suszonych śliwek
sól pieprz

Sposób przygotowania:
Cebulę pokroić w kostkę. Rozgrzać oliwę na patelni, wrzucić cebulę. Marchew i seler oczyścić, drobno pokroić lub zetrzeć na tarce, dodać do cebuli. Jarzyny lekko zrumienić. Dodać obrane ze skórki i pokrojone na cząstki pomidory, zmiażdżony czosnek oraz połowę tymianku. Smażyć 2 minuty, dodać sherry i pokrojone śliwki. Polędwicę natrzeć solą i pieprzem. Rozgrzać pozostały tłuszcz, włożyć polędwicę, obsmażyć krótko na silnym ogniu ze wszystkich stron. Przykryć, dusić 15 minut dolewając w razie potrzeby wody. Mięso obrócić w połowie duszenia. Gotową polędwicę pokroić w plastry. Sos z duszenia połączyć z sosem jarzynowym, polać mięso. Przed podaniem posypać resztą tymianku.