Oprócz upraw tradycyjnych, w Andaluzji prężnie rozwija się sektor produktów ekologicznych i bio, wytwarzanych zgodnie z Rozporządzeniem Nr 2092/91. Wśród innych regionów Hiszpanii Andaluzja jest liderem w uprawach ekologicznych, a ich powierzchnia zwiększa się każdego roku. Około 80% produktów ekologicznych Andaluzji sprzedawanych jest na rynkach całego świata, a w szczególności w krajach europejskich.

Rolnictwo ekologiczne to system gospodarowania, którego głównym celem jest otrzymanie produktu o najwyższej jakości przy jednoczesnym dbaniu o środowisko i utrzymaniu żyzności gleby. Jest to możliwe dzięki wykorzystywaniu w uprawie odpadów naturalnych i wykluczaniu środków chemicznych i syntetycznych.

Suchy klimat Andaluzji sprzyja rozwojowi upraw ekologicznych, ponieważ zmniejsza ryzyko występowania plag. Dzięki temu ograniczone jest użycie pestycydów i innych środków chemicznych stosowanych w tradycyjnym rolnictwie.
Andaluzja skupia ok. 50% hiszpańskich upraw ekologicznych, specjalizując się przede wszystkim w produkcji oliwy oraz owoców i warzyw. W tym regionie swą siedzibę ma bardzo wiele firm zajmujących się produkcją i obrotem towarów z certyfikatem ekologicznym: ponad 5 tys. producentów, ok. 350 przetwórców i handlowców.
Z punktu widzenia powierzchni upraw i dostarczanego dochodu, największą rolę w Andaluzji odgrywają drzewa oliwne. Większość oliwek z upraw ekologicznych przeznacza się na tłoczenie oliwy z oliwek Virgen o najwyższej jakości. Cały proces produkcji podlega ścisłej kontroli i odbywa się w wyspecjalizowanych zakładach.
W produkcji ekologicznej bardzo ważną rolę odgrywa uprawa owoców tropikalnych (Andaluzja jest jedynym regionem w Europie, gdzie możliwa jest ich uprawa). Większość zbiorów tych owoców eksportowana jest do innych krajów Europy.
Suchy klimat Andaluzji, który zmniejsza ryzyko chorób kryptogamicznych, sprzyja rozwojowi produkcji win ekologicznych. Najsłynniejsze andaluzyjskie trunki to wytrawne wina sherry: fino, manzanilla oraz wina z regionu Montilla i słodka Malaga.

Andaluzja oferuje bardzo szeroki wachlarz produktów ekologicznych i bio, ale najważniejszymi grupami produktów są:

  • oliwa z oliwek
  • warzywa i owoce
  • wina
  • słodycze
  • mięso i wędliny
  • jajka i produkty mleczne
  • miód
  • bakalie i przyprawy

Ponadto, w Kordowie co roku organizowane są targi produktów ekologicznych „Bio Cordoba”, które skupiają producentów oliwy z oliwek, warzyw i owoców, win i wielu innych produktów bio. Ostatnia edycja miała miejsce w dniach 4-5 listopada 2016. Więcej informacji znajdą Państwo na stronie targów  www.biocordoba.org

Klikając tutaj możecie Państwo również wyszukać firmy andaluzyjskie, które będą obecne na najbliższej edycji targów BioFach 2017 w Norymberdze.

Jeśli są Państwo zainteresowani importem produktów ekologicznych z Andaluzji, serdecznie zapraszamy do kontaktu z naszym biurem.