Wołowina z grzybami i sherry

Składniki:
60 dag polędwicy wołowej
25 dag boczniaków
1 cebula
3 łyżki masła
3/4 szklanki wytrawnego lub półwytrawnego sherry (nie mylić z wiśniówką)
0,4 litra bulionu wołowego
1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
250 ml śmietanki kremówki
sól pieprz
oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:
Polędwicę pokroić w plastry grubości ok. 1,5cm, usmażyć na mocno rozgrzanej oliwie, przełożyć na talerz i zostawić do wystygnięcia. Cebulę i grzyby pokroić w paseczki, na patelni rozpuścić 3 łyżki masła, dodać cebulę i grzyby i chwilę poddusić. Wlać sherry, dusić ok. 3 minut, dolać bulion. Doprowadzić do wrzenia, dodać mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody. Dodać śmietankę, zagotować i zmniejszyć ogień. Wystudzone plastry mięsa pokroić na paseczki, dodać do sosu i podgrzać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Natychmiast podawać.