Składniki: 1 kurczak 25 dag wątróbek drobiowych 2 pietruszki ½ selera 1 cebula 1 kajzerka 10 dag oliwek nadziewanych papryką 3 jajka 10 dag masła 10 dag słoniny gałka muszkatołowa tymianek sok z cytryny sól, pieprz Sposób przygotowania: Pokrojonego kurczaka ugotować do miękkości w 2 szklankach wody z pietruszką, selerem i cebulą. Osączyć, zmielić z …
Hiszpańska kuchnia jest niezwykle urozmaicona i można w niej odnaleźć wpływy każdej z kultur, które zamieszkiwały w przeszłości Półwysep Iberyjski. Dominują w niej warzywa, ryby i owoce morza. Jednak nieodłącznym składnikiem wszystkich dań głównych jest oliwa z oliwek, na której bazuje cała kuchnia śródziemnomorska.
Tortille z sosem z oliwek i awokado
Składniki: 1,5 filiżanki pokrojonych w kostkę pomidorów bez pestek 1 filiżanka oliwek 1 filiżanka pokrojonego w kostkę awokado 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki posiekanej kolendry 1 łyżeczka posiekanego czosnku 2 jajka 2 łyżki mleka 4 placki pszenne Tortilla oliwa z oliwek sól Sposób przygotowania: Przekroić na pół oliwki, wymieszać z pomidorami, awokado, sokiem …
Fasolka szparagowa z oliwkami
Składniki: 500 g fasolki szparagowej 50 g czarnych oliwek 4 małe cebule 2 łyżki oliwy z oliwek 2 gałązki świeżego tymianku 1/8 l wytrawnego białego wina pęczek natki pietruszki sól, pieprz Sposób przygotowania: Oliwki przekroić na pół. Posiekać cebule, podsmażyć na rozgrzanej oliwie. Dodać fasolkę szparagową, tymianek, sól, pieprz, zalać winem. Dusić na małym ogniu, …
Makaron penne z papryką i oliwkami
Składniki: 400 g makaronu penne 2 papryki 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 20 zielonych oliwek bez pestek 2 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy z oliwek sól Sposób przygotowania: Papryki pokroić w cienkie paseczki, oliwki przekroić na pół. Na 2 łyżkach oliwy podsmażyć czosnek i paprykę, czosnek usunąć. Ugotować makaron, dodać pokrojone oliwki, natkę pietruszki i …