Tapas to niewielkie przekąski, np. kawałek ziemniaczanej tortilli, sera lub plasterki szynki Serrano, podawane z piwem czy szklaneczką sherry w barach w Hiszpanii. Nazwa pochodzi od czasownika „tapar”, czyli przykrywać, gdyż dawniej wino i piwo podawano przykryte talerzykiem z drobną przekąską. Jednak tapas są czymś więcej niż zwykłym posiłkiem: odzwierciedlają styl życia społeczeństwa, dla którego wspólne jedzenie i picie ma znaczenie głównie towarzyskie.

Roladki z oliwkami

Składniki: 1 ½ szklanki mąki 3 szklanki mleka 2 jajka 2 łyżki oleju ½ słoika zielonych oliwek 5 dag sera żółtego 1 szklanka majonezu 2 jajka na twardo 1 ogórek konserwowy 1 łyżka kaparów 2 łyżki śmietany kremówki sól, pieprz Sposób przygotowania: Z jajek, mąki, oleju, mleka i szczypty soli rozrobić ciasto naleśnikowe o konsystencji …

Oliwki w aromatycznej oliwie

Wyśmienite danie na przystawkę. Podane przed daniem głównym, znakomicie zaostrza apetyt. Bardzo smaczne i łatwe do przyrządzenia.

Oliwki zakąskowe

Składniki: 25 oliwek zielonych 25 plasterków szynki 25 plasterków sera żółtego Sposób przygotowania: Każdą oliwkę zawinąć w plasterek sera żółtego i szynki, przekłuć wykałaczką. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220º C. Zapiekać 10 minut.

Koreczki z oliwkami i serem feta

Składniki: 10 dag czarnych oliwek bez pestek 1 duży zielony ogórek 3 pomidory 20 dag sera feta pieprz Sposób przygotowania: Odsączyć oliwki. Ogórka obrać i pokroić w grubą kostkę. Pokroić w kostkę pomidory, usunąć pestki. Pokroić w kostkę ser feta. Na wykałaczki nadziewać kolejno: ogórek, ser feta, pomidor, oliwki. Koreczki posypać pieprzem i podawać schłodzone.

Tosty z oliwą i pomidorem

Tost z oliwą i pomidorami to typowe śniadanie mieszkańców Andaluzji. Proste i pyszne połączenie świeżych składników, które dostarcza dużo energii na dobry początek dnia.

Sos Tapenade

Pyszne połączenie hiszpańskich oliwek ze świeżym czosnkiem, słonymi filecikami anchois i delikatnymi migdałami. Najlepsze jako samodzielna przystawka z grzankami lub jako dip do warzyw i sałatek.