Wśród hiszpańskich regionów Andaluzja jest liderem w uprawach ekologicznych, a ich powierzchnia zwiększa się każdego roku. Około 80% tych produktów sprzedawanych jest na rynkach całego świata, a w szczególności w krajach europejskich. Suchy klimat Andaluzji sprzyja rozwojowi upraw ekologicznych, ponieważ zmniejsza ryzyko występowania plag. Dzięki temu ograniczone jest użycie pestycydów i innych środków chemicznych stosowanych w tradycyjnym rolnictwie.
Andaluzja oferuje bardzo szeroki wachlarz produktów ekologicznych i bio, ale najważniejsze są:
• oliwa z oliwek
• warzywa i owoce
• wina
• słodycze
• mięso i wędliny
• jajka i produkty mleczne
• miód
• bakalie i przyprawy
Klikając tutaj możecie Państwo znaleźć firmy andaluzyjskie, które były obecne na najbliższej edycji targów BIOFACH 2015 w Norymberdze.
Z innych imprez branży ekologicznej, w hiszpańskiej Kordobie co roku organizowane są targi „Bio Córdoba”, których ostatnia edycja miała miejsce w dniach 10-20 października 2014 r. Więcej informacji znajdą Państwo na stronie targów www.biocordoba.org