Po świetnych wiadomościach na temat andaluzyjskiego eksportu, nasz Region nie zwalnia tempa. Tym razem powód do zadowolenia mają przedsiębiorcy owocowo-warzywni z Prowincji Almeria, którzy osiągnęli rekordową wartość wyeksportowanych towarów na przestrzeni mijającego roku.
Prowincja Almeria słynie z upraw świetnej jakości warzyw i owoców, rozwijanych tam od lat ’50 XX w. Duża ilość słonecznych dni w tej części Andaluzji oraz uprawy na dużą skalę, sprawiają, że w okresie zimowym Almeria zaopatruje całą Europę w pomidory, ogórki, paprykę, cukinię czy bakłażany.
W okresie wrzesień 2016 – sierpień 2017 prowincja ta sprzedała produkty o rekordowej wartości 2,7 mld euro. Oznacza to wzrost aż o 14% w porównaniu z analogicznym okresem w latach 2015-16. Według Rodrigo Sancheza, ministra rolnictwa, rybołówstwa i rozwoju obszarów wiejskich Rządu Regionu Andaluzji, osiągnięcie to wynika z coraz odważniejszego stawiania na rynki zagraniczne (w tym Polskę) oraz inwestowania w nowe technologie przez lokalne przedsiębiorstwa.
W Almerii powierzchnia upraw tunelowych przekracza 57 tys. hektarów, co generuje wartość produkcji na poziomie ponad 2 mld euro. Z zatrudnieniem ok. 110 tys. osób w produkcji, handlu i przetwórstwie, sektor warzywno-owocowy jest jednym z większych pracodawców w tej części Hiszpanii.