Informacje ogólne
Odmiany
Wartości odżywcze
Produkty
Przepisy

Informacje ogólne

Hiszpania jest czołowym producentem oliwek, a zarazem liderem w ich eksporcie. W ciągu ostatnich pięciu lat, średnia roczna produkcja oliwek w Hiszpanii wyniosła 517 tys. ton, co stanowi 32,4% produkcji światowej i 75% produkcji w Europie. Prawie 40% produkcji przeznaczone jest na rynek krajowy, natomiast pozostałe 60% eksportuje się do krajów na całym świecie. Główne rynki zbytu to kraje Unii Europejskiej (41%), Stany Zjednoczone, Kanada i Porto Rico (29%) oraz kraje Europy Wschodniej (14%).

Andaluzja jest regionem, w którym rośnie największa ilość drzew oliwnych. Jej słoneczny klimat stwarza idealne warunki do uprawy tych stuletnich drzew. Oliwkową stolicą jest Sewilla, w której znajduje się 156 z 240 andaluzyjskich przedsiębiorstw zajmujących się obróbką oliwek, i z której pochodzi 50% oliwek spożywanych na świecie. Największe gaje oliwne znajdują się w miejscowościach Arahal, Dos Hermanas, Alcalá de Guadaira, Utrera, Morón de la Frontera, Aljarafe, Pilas, Huévar i Umbrete.


Odmiany

W Hiszpanii występuje ponad 260 odmian oliwek. Najsłynniejsze odmiany to:

  • Manzanilla – najbardziej znana i typowa dla regionu Andaluzji. Ma okrągły kształt, mięsisty, a zarazem lekki miąższ, małą pestkę i bardzo charakterystyczny smak. Doskonale nadaje się do nadziewania. Uprawiana głównie w prowincji Sewilla.
  • Hojiblanca – bardzo podobna do odmiany Manzanilla, ale ma twardszy miąższ, dużą pestkę i bardziej intensywny zielony kolor. Uprawiana głównie w prowincjach Kordowa i Malaga. Owoce są lekko gorzkie i pikantne w smaku. Produkuje się z nich głównie oliwę „Virgen”, z pierwszego tłoczenia.
  • Gordal – w Polsce znane jako królewskie. Mają duże owoce o sercowatym kształcie, jak również mocny, wyrazisty smak. Odmiana uprawiana głównie w prowincji Sewilla.
  • Picual – jedna z najważniejszych odmian, uprawiana głównie w prowincji Jaen, ale obecna również w Kordowie i Grenadzie. Stanowi 50% uprawy oliwek w Hiszpanii. Odporna na zmiany klimatu i przymrozki, z łatwością dostosowuje się do warunków zewnętrznych. Owoce są dość duże, mięsiste i zazwyczaj gorzkawe w smaku. Idealna do produkcji oliwy.
  • Picuda – odmiana uprawiana w prowincji Kordowa. Ma jędrne owoce o zrównoważonym, delikatnym smaku.
  • Lechín – odmiana odporna na susze i przymrozki. Miąższ ma białawy kolor i lekko gorzki smak. Uprawiana w prowincjach Sewilla i Granada.

Najciekawsze odmiany oliwek to:

  • Azebuche Blanco – charakteryzuje się białą barwą w okresie dojrzewania.
  • Zarza – charakteryzuje się małymi wypustkami i kolcami.
  • Rapazalla – z regionu Carmona (Sewilla), charakteryzuje się różową barwą.

W Hiszpanii zbiory oliwek trwają najdłużej w Europie: zaczynają się na przełomie września i października, kiedy owoce są jeszcze zielone, a kończą w marcu, kiedy nabierają ciemnobrązowej barwy i są w pełni dojrzałe. W zależności od okresu zbioru oliwki dzielimy na zielone, naturalnie czarne i czarne w wyniku procesu utleniania.
Oliwki zielone są zbierane zanim owoce nabiorą złotego lub czerwonawego koloru, charakterystycznego dla początku procesu dojrzewania. Oliwki muszą być twarde, zdrowe i bez plamek. Ich kolor waha się od zielonego do słomkowo żółtego. Są najbardziej popularne, ich spożycie sięga 42%.

Naturalnie czarne oliwki są zbierane, gdy owoce są w pełni dojrzałe bądź tuż przed okresem dojrzewania. Są czerwonawe lub zielonkawo czarne z fioletowym lub ciemnobrązowym odcieniem. Ich spożycie wynosi 36%.
Ciekawym produktem są zielone oliwki, które w wyniku procesu utleniania zmieniają swoją barwę na czarną. Są najmniej popularne, ich spożycie wynosi 22%.


Wartości odżywcze

Oliwki są bogatym źródłem błonnika, witamin, minerałów i przeciwutleniaczy.
Charakteryzują się wysoką wartością odżywczą, szczególnie ze względu na zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych i aminokwasów. Pomimo wysokiej kaloryczności, są lekkostrawne i bogate w błonnik.

Oliwki zawierają około 100 substancji aktywnych. Zawierają wiele minerałów, szczególnie wapń, fosfor, potas i żelazo, a także w prowitaminę A i witaminę C i E, niezbędne w walce z wolnymi rodnikami. Regularne spożycie oliwek korzystnie wpływa na pracę narządów trawiennych i wątroby. Ponadto, zielone oliwki mają działanie przeciwbólowe, a zwłaszcza przeciwmigrenowe. Ze względu na swoje właściwości, oliwki są również często wykorzystywane w branży kosmetycznej.

Oliwki są jednym z podstawowych elementów diety śródziemnomorskiej. Są wspaniałą zimną zakąską, nadają się do wielu sałatek, surówek i dań gorących. Świetnie łączą się z drobiem, mięsem, serami. Dodaje się je do pizzy, makaronów i farszów.


Produkty

Hiszpańscy producenci oferują szeroki wachlarz wyrobów z oliwek. Warto wymienić m.in.:

  • oliwki nadziewanie anchois
  • oliwki nadziewana papryką / papryką Jalapeño
  • oliwki nadziewane czosnkiem
  • oliwki nadziewane szynką
  • oliwki nadziewane łososiem / tuńczykiem
  • oliwki nadziewane żółtym serem / serem pleśniowym
  • oliwki nadziewane cytrynami / pomarańczami
  • oliwki nadziewane migdałami
  • pasztety z oliwek (o smaku paprykowym, anchois, ziołowym)
  • pikle

oliwki z HiszpaniiAby kupić produkty najwyzszej jakości, należy szukać w sklepach całej Polski oliwek oznaczonych logo „Olives from Spain”. Więcej informacji znajdą Państwo na www.hiszpanskieoliwki.pl

Oprócz tego zachęcamy Państwa do ściągnięcia przewodnika po oliwie z oliwek, w którym znajdują się niezbędne informacje na temat oliwy, a także ciekawostki oraz przepisy. Przewodnik można ściągnąć tutaj.

Jeśli są Państwo zainteresowani importem oliwek z Andaluzji, zapraszamy do kontaktu z naszym biurem w Warszawie.