Hiszpania jest największym światowym producentem oliwy z oliwek i promuje ją jako swój skarb narodowy. Po raz kolejny także w Polsce odbywa się promocja hiszpańskiej oliwy powiązana nie z konkretną marką, ale właśnie z krajem pochodzenia jako gwarancją najwyższej jakości.
Oliwa z oliwek to królowa diety śródziemnomorskiej, bez niej nie można sobie wyobrazić orzeźwiającego gazpacho, pełnej owoców morza paelli czy któregokolwiek rodzaju tapas. Choć w tradycyjnej polskiej kuchni nie używa się oliwy, to jednak jej smak i własciwości zdrowotne sprawiają, że coraz więcej Polaków wprowadza ją do codziennego użytku.
Podczas jednego z poranków Dzień Dobry TVN szef kuchni hotelu Novotel Airport Andrzej Polan pokazał jak uniwersalna może być hiszpańska oliwa i jak wiele może mieć aromatów. Zachęcamy do obejrzenia programu pod tym linkiem i do wypróbowania przepisów mistrza kuchni.
Więcej informacji pod: www.oliwa-hiszpania.pl.