Dnia 27 listopada 2019 r. polskie biuro Extenda Agencji Promocji Regionu Andaluzji zorganizowało we współpracy z Ambasadą Hiszpanii w Warszawie warsztaty kulinarne poświęcone hiszpańskiej oliwie z oliwek Extra Virgen.
Warsztaty poprowadziła Pani Amelia Gómez, szefowa kuchni z Sewilli, a uczestnicy mieli wyjątkową możliwość zdegustowania obecnych na polskim rynku oliw od 18 producentów z Andaluzji:
MARKA OLIWY | DOSTĘPNA W | |
Almazaras de la Subbética |
Advant |
|
Campos de Uleila |
Oliwki Etc. |
|
Castillo de Canena |
Sabor de España |
|
Goya |
PHZ Profit SP. z o.o. |
|
Interóleo |
Interóleo Polska |
|
Knolive Oils / Hispasur |
Delikatesy Lafuente |
|
I love aceite / Kochamoliwe.com |
Kocham Oliwę |
|
La Pedriza |
Platan Oliwki |
|
Mueloliva |
Develey |
|
Nobleza del Sur |
Positive Management Solutions / EVOO Premium |
|
Oleoestepa |
Tomate Verde |
|
OleoSur |
Auchan |
|
Oliaesa |
Delikatesy Lafuente |
|
Claramunt |
Ewan |
|
Oro Bailén |
La Oliva |
|
Soler Romero |
Prosto z Hiszpanii |
|
Vegaoliva |
(kontakt z producentem) |
|
Ybarra |
Dorapol |
Wśród zaproszonych gości znaleźli się dziennikarze i blogerzy kulinarni, restauratorzy oraz importerzy oliw andaluzyjskich. Wydarzenie zostało opisane m.in. na następujących blogach kulinarnych:
https://www.ugotowanepozamiatane.pl/obiad-ryba-pomarancza/
https://www.kuchennymidrzwiami.pl/oliwa-z-andaluzji-tatar-z-lososia-z-piklami-i-emulsja-koprtkowa/
https://kochamoliwe.com/pl/n/74?fbclid=IwAR3IYwrHE2cGYD8Z1U8_Ov0O–b9v-Rs2XRUkcPN5oihvudNP26jaY-S1gU
Warsztaty i degustacja oliwy były elementem działań biura Extendy w Polsce, których celem jest promocja spożycia oliwy z oliwek oraz rozpowszechnianie wiedzy na temat tego produktu. Wszystkich chętnych, aby dowiedzieć się więcej na ten temat zachęcamy do odwiedzenia profilu na Instagramie: https://www.instagram.com/oliwazandaluzji/ oraz zapoznania z naszym przewodnikiem po oliwie z oliwek.