Warsztaty z andaluzyjskich tapas we Wrocławiu

Zapraszamy do obejrzenia relacji z warsztatów kulinarnych przygotowanych dla uczniów Zespołu Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu, które odbyły się dnia 9 marca 2023 r. Spotkanie poprowadził Pan Adrian Stojewski, Chef kuchni z Hiszpańskie Smaki, który specjalizuje się w gastronomii regionów Hiszpanii.

Celem wydarzenia było zaszczepienie młodym adeptom sztuki kulinarnej pasji do typowych hiszpańskich składników dostępnych w Polsce. Młodzi kucharze poznali ich wysoką jakość, łatwość przygotowania poszczególnych przekąsek „tapas”, jak również dowiedzieli się m.in. że Hiszpania jest największym na świecie producentem oliwy i oliwek, a przez większość sezonu zimowego w Polsce są dostępne warzywa i owoce ze słonecznej Andaluzji.

Uczniowie ZSG przygotowując andaluzyjskie tapas wykorzystali następujące produkty z naszego regionu dostępne na polskim rynku:

  1. Ośmiornica – od producenta MOYSEAFOOD, S.A. z Kadyksu i dostępna w polskim sklepie internetowym Kuchnie Świata.
  2. Szynka iberyjska – od producenta Dehesas Reunidas S.L z Kordoby i dostępna w sklepie La Tienda Española w Warszawie.
  3. Melon – dostępny u polskiego importera i dystrybutora owoców i warzyw Consorfurt.
  4. Stek z tuńczyka – od producenta Petaca Chico S.L. z Kadyksu i dostępny u przedstawiciela Petaca Chico w Polsce, Pana Grzegorza Wawrowa.
  5. Oliwa z oliwek extra Picual i Royal – od producenta Aceites Cazorla S.C.A. z Jaén, dostępna w sklepie internetowym Premium Food Selection.
  6. Do przygotowania tradycyjnego chłodnika Ajoblanco, migdały – od producenta Almondterra Andalusian Taste S.L. z Kordoby, które są dostępne u importera i dystrybutora hiszpańskich produktów Dehesa – Produkty Iberyjskie oraz czarny czosnek bio – od producenta La Abuela Carmen z Kordoby, dostępny w sklepie internetowym MUSTARDOS Patryk Gorczyca.
  7. Bakłażany– od producenta Nijar Green Bio S.L z Almerii, dostępne w sieci sklepów Auchan Polska.
  8. Miód spadziowy dębowy i konfitury- od producenta APISIERRA z Jaén i dostępne w sklepie internetowym Premium Food Selection.
  9. Oliwki zielone i czarne (manzanilla, cuqillo, verdial, gordal) – od producenta S.A.T. San León, Benamaurel z Granady, dostępne w sklepie internetowym oraz stacjonarnym Kocham oliwe Anna Machera.
  10. Oliwa extra virgen marki Vera – od producenta Mueloliva z Kordoby, dostępna u importera Limpol z Krakowa.
  11. Kapary – od producenta Luxeapers z Almerii, dostępne u importera Limpol.
  12. Oliwa truflowa – od producenta Acesur w Sewilli, dostępne u importera Limpol.
  13. Papryka zielona, czerwona – od producentów Unica Group SCAVicasol SCA z Almerii, dostępne w sieci sklepów Makro oraz Auchan Polska.
  14. Pomidory – od producenta Casi SCA z Almerii, dostępne w sieci sklepów Makro Polska.
  15. Ocet winny Jerez – od producenta Videsan S.L. z Kadysku, dostępny w sieci sklepów Auchan Polska.
  16. Paluchy chlebowe – od producenta FUERZA Y EMOCIÓN, S. L. z Sewilli, dostępne w sklepie La Tienda Española w Warszawie.