Składniki:
2 białka
80 g cukru
250 ml śmietany kremówki
2 łyżki gęstej śmietany
4 łyżki półwytrawnego sherry (nie mylić z wiśniówką)
50 g mielonych migdałów
250 g agrestu lub innych owoców
250 g truskawek
4 łyżki syropu malinowego
2 łyżki posiekanych pistacji do dekoracji
Sposób przygotowania:
Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wsypując cukier. Śmietanę kremówkę ubić. Do piany z białek kolejno dodać bitą i gęstą śmietanę, sherry i migdały. Masę przełożyć do foremek i wstawić do zamrażarki na 3-4 godziny. Owoce oczyścić, opłukać i osączyć. Syrop malinowy podgrzać, dodać agrest i pokrojone truskawki, gotować kilka minut, wystudzić. Deser wyłożyć na talerzyki, polać syropem i udekorować pistacjami.