Składniki: 4 filety z piersi kurczaka 20 dag sera feta 5 łyżek czarnych oliwek bez pestek 1 cytryna 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki śmietany 2 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanej bazylii tymianek sól, pieprz Sposób przygotowania:Filety opłukać i natrzeć solą. Otrzeć skórkę z cytryny, wycisnąć sok. Sok i skórkę wymieszać z oliwą, posmarować …
Hiszpańska kuchnia jest niezwykle urozmaicona i można w niej odnaleźć wpływy każdej z kultur, które zamieszkiwały w przeszłości Półwysep Iberyjski. Dominują w niej warzywa, ryby i owoce morza. Jednak nieodłącznym składnikiem wszystkich dań głównych jest oliwa z oliwek, na której bazuje cała kuchnia śródziemnomorska.
Pasztet drobiowy z oliwkami
Składniki: 1 kurczak 25 dag wątróbek drobiowych 2 pietruszki ½ selera 1 cebula 1 kajzerka 10 dag oliwek nadziewanych papryką 3 jajka 10 dag masła 10 dag słoniny gałka muszkatołowa tymianek sok z cytryny sól, pieprz Sposób przygotowania: Pokrojonego kurczaka ugotować do miękkości w 2 szklankach wody z pietruszką, selerem i cebulą. Osączyć, zmielić z …
Tortille z sosem z oliwek i awokado
Składniki: 1,5 filiżanki pokrojonych w kostkę pomidorów bez pestek 1 filiżanka oliwek 1 filiżanka pokrojonego w kostkę awokado 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki posiekanej kolendry 1 łyżeczka posiekanego czosnku 2 jajka 2 łyżki mleka 4 placki pszenne Tortilla oliwa z oliwek sól Sposób przygotowania: Przekroić na pół oliwki, wymieszać z pomidorami, awokado, sokiem …
Polędwica wieprzowa z sosem z oliwek i mango
Składniki: ½ kg polędwicy wieprzowej 1 filiżanka pokrojonego w kostkę mango ½ filiżanki czarnych oliwek bez pestek 1/3 filiżanki posiekanej czerwonej cebuli ¼ filiżanki soku pomarańczowego 1 łyżka soku z cytryny 1/8 filiżanki posiekanej papryczki chili 2 łyżki posiekanego świeżego oregano 1 łyżka posiekanego czosnku 1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego) szczypta soli Sposób przygotowania: Przygotować …
Wołowina z grzybami i sherry
Składniki: 60 dag polędwicy wołowej 25 dag boczniaków 1 cebula 3 łyżki masła 3/4 szklanki wytrawnego lub półwytrawnego sherry (nie mylić z wiśniówką) 0,4 litra bulionu wołowego 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej 250 ml śmietanki kremówki sól pieprz oliwa z oliwek Sposób przygotowania: Polędwicę pokroić w plastry grubości ok. 1,5cm, usmażyć na mocno rozgrzanej oliwie, przełożyć …
Polędwica wieprzowa z warzywami i sherry
Składniki: 60 dag polędwicy wieprzowej 1½ łyżki masła 1 cebula 1 marchewka 6 dag selera 1 łyżeczka suszonego tymianku 50 ml wytrawnego sherry (nie mylić z wiśniówką) 2 pomidory 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 15 dag suszonych śliwek sól pieprz Sposób przygotowania: Cebulę pokroić w kostkę. Rozgrzać oliwę na patelni, wrzucić cebulę. …
Makaron z tuńczykiem w sosie pomidorowym
Składniki: 250g makaronu 3 pomidory 1 ząbek czosnku 1 słoiczek tuńczyka w oliwie garść kaparów garść zielonych lub czarnych oliwek bez pestek 4 plasterki żółtego sera 4 pomidorki cherry natka pietruszki oliwa z oliwek sól Sposób przygotowania: Ugotować makaron al dente. Sparzyć pomidory. Na patelni rozgrzać oliwę i zrumienić pokrojony czosnek. Dodać obrane i pokrojone …
Ziemniaki z cebulą i oliwkami
Składniki: ½ kg młodych ziemniaków 2 cebule 1 filiżanka czarnych oliwek bez pestek ¾ filiżanki rosołu drobiowego 1 ½ łyżki oliwy z oliwek ¼ filiżanki posiekanej natki pietruszki Sposób przygotowania: W dużym garnku rozgrzać oliwę. Posiekać cebulę, zeszklić na oliwie. Ziemniaki pokroić w ćwiartki, dodać do cebuli razem z oliwkami, zalać rosołem. Zagotować, doprawić solą …
Kurczak z pomidorami, koprem włoskim i oliwkami
Składniki: 4 piersi z kurczaka 2 bulwy kopru włoskiego ½ kg pomidorów 1 filiżanka czarnych oliwek bez pestek 2 łyżki posiekanego czosnku 1 filiżanka rosołu drobiowego ½ filiżanki białego wina 1 łyżka posiekanego rozmarynu oliwa z oliwek sól pieprz Sposób przygotowania: Rozgrzać oliwę na patelni. Obsmażyć piersi z kurczaka 2-3 minuty z każdej strony, przełożyć …
Kurczak Dijon z oliwkami
Składniki: 4 piersi z kurczaka 8 serc karczochów (z zalewy lub mrożone) 1 filiżanka czarnych oliwek bez pestek 1 łyżka mąki 2 łyżki oliwy z oliwek ½ filiżanki białego wina ½ filiżanki rosołu drobiowego 2 łyżki musztardy Dijon 2 łyżki posiekanego estragonu sól pieprz Sposób przygotowania: Piersi z kurczaka natrzeć solą i pieprzem, oprószyć mąką. …