Andaluzyjskie wino sherry (Jerez), którego Hiszpanie używają w kuchni na co dzień, nadaje potrawom niezwykły aromat. Dodaje się go zarówno do dań na ciepło jak i deserów. Już kilka kropel sherry sprawia, że proste danie nabiera całkiem nowego, niepowtarzalnego smaku.

Wołowina z pomarańczami i sherry

Składniki: 1 kg polędwicy wołowej 1 filiżanka skórki pomarańczowej pokrojonej w paseczki 1 ząbek czosnku ½ łyżeczki mielonego imbiru 2 łyżki mąki kukurydzianej 1 szklanka bulionu wołowego ¼ szklanki sherry (nie mylić z wiśniówką) ¼ szklanki sosu sojowego ¼ szklanki dżemu pomarańczowego 2 łyżki oliwy z oliwek pieprz Sposób przygotowania: Polędwicę pokroić w paski, podsmażyć …

Deserowy krem sherry

Składniki: 80 ml białego sherry (nie mylić z wiśniówką) szklanka mleka 10 dag cukru 4 dag rodzynek 4 jajka 4 łyżeczki żelatyny 4 łyżki ubitej śmietany kremówki 2 łyżki startej skórki pomarańczowej Sposób przygotowania: Rodzynki namoczyć w sherry przez pół godziny. Osączyć zachowując sherry. Jajka utrzeć w kąpieli wodnej z cukrem, mlekiem i sherry (miskę …

Deser z sherry i owocami

Składniki: 2 białka 80 g cukru 250 ml śmietany kremówki 2 łyżki gęstej śmietany 4 łyżki półwytrawnego sherry (nie mylić z wiśniówką) 50 g mielonych migdałów 250 g agrestu lub innych owoców 250 g truskawek 4 łyżki syropu malinowego 2 łyżki posiekanych pistacji do dekoracji Sposób przygotowania: Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wsypując cukier. …

Polędwica w sosie sherry

Wyśmienite steki z polędwicy wołowej oblane śmietanowym sosem z dodatkiem wina sherry. Bardzo efektowne i eleganckie danie główne.

Wołowina z grzybami i sherry

Składniki: 60 dag polędwicy wołowej 25 dag boczniaków 1 cebula 3 łyżki masła 3/4 szklanki wytrawnego lub półwytrawnego sherry (nie mylić z wiśniówką) 0,4 litra bulionu wołowego 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej 250 ml śmietanki kremówki sól pieprz oliwa z oliwek Sposób przygotowania: Polędwicę pokroić w plastry grubości ok. 1,5cm, usmażyć na mocno rozgrzanej oliwie, przełożyć …

Polędwica wieprzowa z warzywami i sherry

Składniki: 60 dag polędwicy wieprzowej 1½ łyżki masła 1 cebula 1 marchewka 6 dag selera 1 łyżeczka suszonego tymianku 50 ml wytrawnego sherry (nie mylić z wiśniówką) 2 pomidory 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 15 dag suszonych śliwek sól pieprz Sposób przygotowania: Cebulę pokroić w kostkę. Rozgrzać oliwę na patelni, wrzucić cebulę. …

Piersi z kurczaka w sherry

Delikatne mięso z kurczaka w pysznym sosie z dodatkiem sherry. Jeden z wielu przykładów wykorzystania tego aromatycznego wina z Andaluzji w kuchni.

Wytrawne truskawki w sherry

Pyszny, a przy tym niskokaloryczny deser z lekką nutą aromatycznego wina sherry. Z pewnością zachwyci wszystkich łasuchów.