Kurczak Dijon z oliwkami

Składniki:
4 piersi z kurczaka
8 serc karczochów (z zalewy lub mrożone)
1 filiżanka czarnych oliwek bez pestek
1 łyżka mąki 2 łyżki oliwy z oliwek
½ filiżanki białego wina
½ filiżanki rosołu drobiowego
2 łyżki musztardy Dijon
2 łyżki posiekanego estragonu
sól pieprz

Sposób przygotowania:
Piersi z kurczaka natrzeć solą i pieprzem, oprószyć mąką. Rozgrzać 1 łyżkę oliwy na głębokiej patelni lub w garnku. Podsmażyć piersi 2-3 minuty z każdej strony. Przełożyć kurczaka do innego naczynia. Na patelnię, na której smażył się kurczak, dolać resztę oliwy i podgrzać. Wrzucić karczochy i lekko podsmażyć. Dodać wino, rosół, musztardę i estragon. Oliwki przekroić na pół, dodać razem z kurczakiem na patelnię. Podgrzać i natychmiast podawać.