Pasztet drobiowy z oliwkami

Składniki:
1 kurczak
25 dag wątróbek drobiowych
2 pietruszki
½ selera
1 cebula
1 kajzerka
10 dag oliwek nadziewanych papryką
3 jajka
10 dag masła
10 dag słoniny
gałka muszkatołowa
tymianek
sok z cytryny
sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Pokrojonego kurczaka ugotować do miękkości w 2 szklankach wody z pietruszką, selerem i cebulą. Osączyć, zmielić z warzywami i bułką namoczoną w wywarze. Wyrobić z jajkami i połową masła, doprawić gałką muszkatołową, solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Słoninę pokroić na cienkie plastry. Wyłożyć nimi formę keksową, tak, by na siebie zachodziły i wystawały poza brzegi formy. Wątróbki opłukać, podsmażyć na maśle, oprószyć tymiankiem, pieprzem i solą. Dodać oliwki i wymieszać. Formę napełnić masą pasztetową, przekładając ją podsmażonymi wątróbkami i oliwkami. Masę lekko ucisnąć i wyrównać nożem. Wierzch pasztetu przykryć plastrami słoniny. Piec ok. 1 h w temperaturze 180º C.