Składniki:
4 steki wołowe
2 cebule szalotki
200 ml śmietany 22%
10 zielonych oliwek bez pestek
200 ml sherry wytrawnego (nie mylić z wiśniówką)
1 łyżka masła
1 łyżeczka musztardy
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka soku z cytryny
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Rozgrzać oliwę na patelni. Podsmażyć steki z obu stron ok. 6-8 min. Posypać solą i pieprzem. Zdjąć z patelni i przełożyć do ciepłego piekarnika, żeby nie wystygły. Na czystej patelni rozgrzać masło, dodać szalotkę i zeszklić na małym ogniu. Dodać sherry i chwilkę pogotować. Dodać śmietanę i musztardę, wymieszać i gotować dopóki sos nie nabierze kremowej konsystencji. Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Pokroić oliwki w plasterki i dodać do sosu. Steki wyjąć z piekarnika i podawać polane sosem.