Wołowina z pomarańczami i sherry

Składniki:
1 kg polędwicy wołowej
1 filiżanka skórki pomarańczowej pokrojonej w paseczki
1 ząbek czosnku
½ łyżeczki mielonego imbiru
2 łyżki mąki kukurydzianej
1 szklanka bulionu wołowego
¼ szklanki sherry (nie mylić z wiśniówką)
¼ szklanki sosu sojowego
¼ szklanki dżemu pomarańczowego
2 łyżki oliwy z oliwek
pieprz

Sposób przygotowania:
Polędwicę pokroić w paski, podsmażyć na rozgrzanej oliwie, odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Na tym samym tłuszczu podsmażyć skórkę pomarańczową, posiekany czosnek i imbir. W misce wymieszać mąkę kukurydzianą, bulion, sos sojowy, sherry, pieprz i dżem. Sos wlać na patelnię, doprowadzić do wrzenia. Do sosu przełożyć polędwicę i podgrzać ok. 2 min.