Acebuche

Drzewo oliwne, uprawiane w regionie Morza Śródziemnego

A

Aceite extra virgen

Oliwa z oliwek extra z pierwszego tłoczenia

A

Aceite virgen

Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia.

A

Aceituna

Oliwka

A

Ajoblanco

Tradycyjny chłodnik podawany głównie w Maladze oraz Grenadzie, robiony z chleba, migdałów, oliwy, czosnku z dodatkiem przypraw

A

Alcachofas

Karczochy

A

Amontillado

Rodzaj wina z Jerez, charakteryzuje się bursztynowym kolorem, zdecydowanym bukietem z nutą migdałową, wytrawnym i trwałym smakiem. Zawartość alkoholu wynosi od 16% do 22%. Doskonałe do bulionów, zup, białych mięs, ryb, dojrzałych serów

A

Anchoa

Anchois

A

Azafrán

Szafran

A

Bacalao

Dorsz

B

Bodega

Winnica

B

Botijo

Tradycyjny gliniany dzban służący do picia wody w upalne dni, używany głównie w Andaluzji oraz innych regionach Morza Śródziemnego

B

Caballa

Makrela

C

Calamar

Kałamarnica

C

Catavinos

Kieliszek do Sherry

C

Chorizo

Suszona na surowo pikantna kiełbasa z wieprzowiny z dodatkiem przypraw, w szczególności ostrej papryki. Nie jest poddawana obróbce cieplnej. Chorizo suszy się przez 4-5 miesięcy w surowej postaci, dzięki czemu zachowuje wszystkie wartości odżywcze.

C

Churros con chocolate

Tradycyjna hiszpańska słodka przekąska, składająca się z precelków maczanych w gorącej czekoladzie

C

Clara

Piwo z dodatkiem oranżady, idealne na upalne dni

C

Cortador de jamón

Osoba zajmująca się krojeniem szynki Jamón

C

Gamba

Krewetka

G

Gazpacho

Tradycyjny andaluzyjski chłodnik, przygotowywany ze świeżych warzyw (pomidorów, papryki, czosnku, cebuli, ogórka), idealny na upalne dni  

G

Gordal

Odmiana oliwek, w Polsce występujących pod nazwą Królewskie, charakteryzujących się owocami o dużym sercowatym kształcie oraz mocnym, wyrazistym smaku

G

Jamón ibérico

Rodzaj szynki pochodzącej z Andaluzji, charakteryzującej się niskim poziomem soli, który wydobywa wspaniały aromat i słodki smak mięsa. Szynki te mają charakteryzują się dużą zawartością białka, witaminy B1 i B6 oraz minerałów: miedzi, żelaza i fosforu.

J

Jamón serrano

Szynka Serrano jest bogatym źródłem białka (zawiera aż 50% więcej białka niż świeże mięso), witamin z grupy B i minarałów: żelaza, cynku, potasu, wapnia i fosforu. Ponadto, reguluje procesy metaboliczne i wspomaga działanie systemu nerwowego. Obecność kwasu oleinowego, który występuje również w oliwie z oliwek, wpływa znacząco na wzrost stężenia dobrego cholesterolu (HDL) i na obniżenie stężenia złego cholesterolu (LDL).

J

Jerez

Wino Sherry pochodzące z miasta Jerez leżącego w Andaluzji

J

Langostino

Langusta

L

Litrona

Litrowa butelka piwa

L

Lomo

Kawałki szynki z mięsa wieprzowego, suszonego na słońcu

L

Málaga

Wina z Malagi reprezentują całą gamę typów od wytrawnych po słodkie. Chroniony obszar produkcji D.O. Sierras de Málaga oferuje wina białe, różowe i czerwone.

M

Manzanilla

Rodzaj wina z Jerez o słomkowym kolorze, zdecydowanym, ale delikatnym bukiecie, ze słonawą nutą, wytrawnym i łagodnym smaku; pochodzi wyłącznie z piwnic położonych w Sanlúcar de Barrameda. Nadaje się do bulionów, orzechów i bakalii, szynki i innych przekąsek. Najbardziej znana i typowa dla regionu Andaluzji. Ma okrągły kształt, mięsisty, a zarazem lekki miąższ, małą pestkę i bardzo charakterystyczny smak. Doskonale nadaje się do nadziewania. Uprawiana głównie w prowincji Sewilla.  

M

Mariscos

Owoce morza 

M

Merluza

Morszczuk 

M

Montaíto

 Mała kanapka z różnymi dodatkami, podawana do napojów w Andaluzji

M

Morcón

Rodzaj wołowiny z Andaluzji 

M

Moscatel

Rodzaj słodkiego wina produkowanego ze szczepu Muscat 

M

Orujo

 Likier produkowany z miąższu winogron, którego zawartość alkoholu wynosi ponad 50%

O

Paella

Tradycyjne danie hiszpańskie, przygotowywane na bazie ryżu z dodatkiem owoców morza, mięsa oraz warzyw, serwowane głównie w regionie Morza Śródziemnego 

P

Pata Negra

Popularna nazwa szynki (jamón) produkowanej wyłącznie w Hiszpanii 

P

Polvorones, Alfajores, Mantecados

 Tradycyjne andaluzyjskie słodkie pieczywo, przygotowywane na bazie mąki, mleka, cukru oraz orzechów

P

Potaje

Tradycyjne danie hiszpańskie przyrządzane na bazie gotowanych warzyw z dużą ilością wody. W Hiszpanii istnieje niezliczona ilość odmian tej potrawy, jej składniki zależą od dostępnych warzyw oraz regionalnych tradycji kulinarnych.  

P

Pringá

Tradycyjny rosół podawany w Andaluzji oraz innych regionach Hiszpanii 

P

Puchero Andaluz

 Andaluzyjska odmiana potrawy Pringa, przygotowywana na bazie rosołu wołowo-wieprzowo-drobiowego z dodatkiem warzyw, głównie groszku oraz ziemniaków

P

Pulpo

Ośmiornica 

P

PX

 Pedro Ximenez, wino w kolorze ciemno mahoniowym i głębokim bukietem suszonych winogron. Wykwintny, słodki smak; produkowane z podsuszanych na słońcu winogron gatunku Pedro Ximénez. Dobre do pasztetów, deserów i niebieskich serów. Podawać schłodzone do temperatury od 7ºC do 9ºC.

P

Rebujito

Tradycyjny andaluzyjski napój alkoholowy, mieszanka wina Manzanilla i napojów gazowanych typu Sprite 

R

Salchichón

 Suszona na surowo kiełbasa z wieprzowiny z dodatkiem przypraw. W odróżnieniu od chorizo, nie dodaje się do niej papryki, lecz inne przyprawy, takie jak pieprz, gałka muszkatołowa czy goździki. Nie jest poddawana obróbce cieplnej, suszy się w surowej postaci.

S

Salmorejo

Kremowa zupa, podawana głównie w Kordowie, przygotowywana na bazie pomidorów, chleba, czosnku oraz oliwy 

S

Sangría

Tradycyjny napój alkoholowy, na bazie wina z dodatkiem owoców, soków oraz mocniejszych trunków, np. rumu 

S

Tapas

 Małe przekąski (sery, oliwki, jamón) serwowane razem z napojami w Hiszpanii. Nazwa pochodzi od hiszpańskiego słowa tapar (przykrywać), ponieważ dawniej istniał zwyczaj przykrywania kieliszka wina np. plasterkiem kiełbasy, aby do środka nie wpadały muchy.

T

Tinto de verano

 Chłodzący napój alkoholowy będący mieszkanką wina oraz oranżady, podawany latem

T

Torrija

Tosty smażone na jajku, z dodatkiem miodu, cukru lub cynamonu, typowa słodka przekąska podawana w okresie karnawału 

T

Tortilla

Tradycyjny hiszpański omlet. Podstawowymi składnikami są jajka, ziemniaki oraz cebula, ale jest wiele regionalnych odmian tortilli, zawierających różne dodatki.  

T

Turrón

Tradycyjny hiszpański wyrób cukierniczy, produkowany na bazie nugatu z różnymi dodatkami, głównie migdałami i orzechami. Stanowi typową przekąskę bożonarodzeniową. 

T

Vinagre

Ocet winny 

V