Acebuche
Drzewo oliwne, uprawiane w regionie Morza Śródziemnego
Aceite extra virgen
Oliwa z oliwek extra z pierwszego tłoczenia
Aceite virgen
Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia.
Aceituna
Oliwka
Ajoblanco
Tradycyjny chłodnik podawany głównie w Maladze oraz Grenadzie, robiony z chleba, migdałów, oliwy, czosnku z dodatkiem przypraw
Alcachofas
Karczochy
Amontillado
Rodzaj wina z Jerez, charakteryzuje się bursztynowym kolorem, zdecydowanym bukietem z nutą migdałową, wytrawnym i trwałym smakiem. Zawartość alkoholu wynosi od 16% do 22%. Doskonałe do bulionów, zup, białych mięs, ryb, dojrzałych serów
Anchoa
Anchois
Azafrán
Szafran
Bacalao
Dorsz
Bodega
Winnica
Botijo
Tradycyjny gliniany dzban służący do picia wody w upalne dni, używany głównie w Andaluzji oraz innych regionach Morza Śródziemnego
Caballa
Makrela
Calamar
Kałamarnica
Catavinos
Kieliszek do Sherry
Chorizo
Suszona na surowo pikantna kiełbasa z wieprzowiny z dodatkiem przypraw, w szczególności ostrej papryki. Nie jest poddawana obróbce cieplnej. Chorizo suszy się przez 4-5 miesięcy w surowej postaci, dzięki czemu zachowuje wszystkie wartości odżywcze.
Churros con chocolate
Tradycyjna hiszpańska słodka przekąska, składająca się z precelków maczanych w gorącej czekoladzie
Clara
Piwo z dodatkiem oranżady, idealne na upalne dni
Cortador de jamón
Osoba zajmująca się krojeniem szynki Jamón
Gamba
Krewetka
Gazpacho
Tradycyjny andaluzyjski chłodnik, przygotowywany ze świeżych warzyw (pomidorów, papryki, czosnku, cebuli, ogórka), idealny na upalne dni
Gordal
Odmiana oliwek, w Polsce występujących pod nazwą Królewskie, charakteryzujących się owocami o dużym sercowatym kształcie oraz mocnym, wyrazistym smaku
Jamón ibérico
Rodzaj szynki pochodzącej z Andaluzji, charakteryzującej się niskim poziomem soli, który wydobywa wspaniały aromat i słodki smak mięsa. Szynki te mają charakteryzują się dużą zawartością białka, witaminy B1 i B6 oraz minerałów: miedzi, żelaza i fosforu.
Jamón serrano
Szynka Serrano jest bogatym źródłem białka (zawiera aż 50% więcej białka niż świeże mięso), witamin z grupy B i minarałów: żelaza, cynku, potasu, wapnia i fosforu. Ponadto, reguluje procesy metaboliczne i wspomaga działanie systemu nerwowego. Obecność kwasu oleinowego, który występuje również w oliwie z oliwek, wpływa znacząco na wzrost stężenia dobrego cholesterolu (HDL) i na obniżenie stężenia złego cholesterolu (LDL).
Jerez
Wino Sherry pochodzące z miasta Jerez leżącego w Andaluzji
Langostino
Langusta
Litrona
Litrowa butelka piwa
Lomo
Kawałki szynki z mięsa wieprzowego, suszonego na słońcu
Málaga
Wina z Malagi reprezentują całą gamę typów od wytrawnych po słodkie. Chroniony obszar produkcji D.O. Sierras de Málaga oferuje wina białe, różowe i czerwone.
Manzanilla
Rodzaj wina z Jerez o słomkowym kolorze, zdecydowanym, ale delikatnym bukiecie, ze słonawą nutą, wytrawnym i łagodnym smaku; pochodzi wyłącznie z piwnic położonych w Sanlúcar de Barrameda. Nadaje się do bulionów, orzechów i bakalii, szynki i innych przekąsek. Najbardziej znana i typowa dla regionu Andaluzji. Ma okrągły kształt, mięsisty, a zarazem lekki miąższ, małą pestkę i bardzo charakterystyczny smak. Doskonale nadaje się do nadziewania. Uprawiana głównie w prowincji Sewilla.
Mariscos
Owoce morza
Merluza
Morszczuk
Montaíto
Mała kanapka z różnymi dodatkami, podawana do napojów w Andaluzji
Morcón
Rodzaj wołowiny z Andaluzji
Moscatel
Rodzaj słodkiego wina produkowanego ze szczepu Muscat
Orujo
Likier produkowany z miąższu winogron, którego zawartość alkoholu wynosi ponad 50%
Paella
Tradycyjne danie hiszpańskie, przygotowywane na bazie ryżu z dodatkiem owoców morza, mięsa oraz warzyw, serwowane głównie w regionie Morza Śródziemnego
Pata Negra
Popularna nazwa szynki (jamón) produkowanej wyłącznie w Hiszpanii
Polvorones, Alfajores, Mantecados
Tradycyjne andaluzyjskie słodkie pieczywo, przygotowywane na bazie mąki, mleka, cukru oraz orzechów
Potaje
Tradycyjne danie hiszpańskie przyrządzane na bazie gotowanych warzyw z dużą ilością wody. W Hiszpanii istnieje niezliczona ilość odmian tej potrawy, jej składniki zależą od dostępnych warzyw oraz regionalnych tradycji kulinarnych.
Pringá
Tradycyjny rosół podawany w Andaluzji oraz innych regionach Hiszpanii
Puchero Andaluz
Andaluzyjska odmiana potrawy Pringa, przygotowywana na bazie rosołu wołowo-wieprzowo-drobiowego z dodatkiem warzyw, głównie groszku oraz ziemniaków
Pulpo
Ośmiornica
PX
Pedro Ximenez, wino w kolorze ciemno mahoniowym i głębokim bukietem suszonych winogron. Wykwintny, słodki smak; produkowane z podsuszanych na słońcu winogron gatunku Pedro Ximénez. Dobre do pasztetów, deserów i niebieskich serów. Podawać schłodzone do temperatury od 7ºC do 9ºC.
Rebujito
Tradycyjny andaluzyjski napój alkoholowy, mieszanka wina Manzanilla i napojów gazowanych typu Sprite
Salchichón
Suszona na surowo kiełbasa z wieprzowiny z dodatkiem przypraw. W odróżnieniu od chorizo, nie dodaje się do niej papryki, lecz inne przyprawy, takie jak pieprz, gałka muszkatołowa czy goździki. Nie jest poddawana obróbce cieplnej, suszy się w surowej postaci.
Salmorejo
Kremowa zupa, podawana głównie w Kordowie, przygotowywana na bazie pomidorów, chleba, czosnku oraz oliwy
Sangría
Tradycyjny napój alkoholowy, na bazie wina z dodatkiem owoców, soków oraz mocniejszych trunków, np. rumu
Tapas
Małe przekąski (sery, oliwki, jamón) serwowane razem z napojami w Hiszpanii. Nazwa pochodzi od hiszpańskiego słowa tapar (przykrywać), ponieważ dawniej istniał zwyczaj przykrywania kieliszka wina np. plasterkiem kiełbasy, aby do środka nie wpadały muchy.
Tinto de verano
Chłodzący napój alkoholowy będący mieszkanką wina oraz oranżady, podawany latem
Torrija
Tosty smażone na jajku, z dodatkiem miodu, cukru lub cynamonu, typowa słodka przekąska podawana w okresie karnawału
Tortilla
Tradycyjny hiszpański omlet. Podstawowymi składnikami są jajka, ziemniaki oraz cebula, ale jest wiele regionalnych odmian tortilli, zawierających różne dodatki.
Turrón
Tradycyjny hiszpański wyrób cukierniczy, produkowany na bazie nugatu z różnymi dodatkami, głównie migdałami i orzechami. Stanowi typową przekąskę bożonarodzeniową.
Vinagre
Ocet winny