W sałatkach ze słonecznej Andaluzji odnajdziemy bogactwo soczystych i aromatycznych warzyw: pomidory, ogórki, papryka, czosnek i wiele innych. Świeże warzywa są również niezastąpione do przyrządzania słynnych andaluzyjskich chłodników, idealnych nie tylko na letnie upały.
Salmorejo
Hiszpańska sałatka domowa
Składniki: 1 słoiczek tuńczyka w oliwie kilka zielonych oliwek bez pestek ½ cebuli 2 pomidory 1 jajko na twardo pół zielonej i pół czerwonej papryki oliwa z oliwek Extra Virgen ocet winny z wina Sherry Sposób przygotowania: Cebulę i paprykę pokroić na małe kawałki, dodać tuńczyk i oliwki, wymieszać. Jajko i pomidory pokroić na ćwiartki, …
Sałatka z ciecierzycą i oliwkami
Składniki: 2 filiżanki ciecierzycy z puszki 2/3 filiżanki czarnych oliwek bez pestek ½ filiżanki pokrojonej w kostkę papryki 1/3 filiżanki pokrojonej cebulki dymki ¼ filiżanki posiekanej kolendry 1 łyżka oliwy z oliwek 1 ½ łyżki octu winnego 1 jajko na twardo sól pieprz Sposób przygotowania: Wymieszać w misce ciecierzycę, oliwki, paprykę, dymkę i kolendrę. Dodać …