Andaluzja to raj dla łasuchów. Hiszpańskie słodkości bazują na mleku i pysznych świeżych owocach, których w Hiszpanii nigdy nie brakuje. Częstym składnikiem andaluzyjskich deserów jest również aromatyczne wino sherry.

Deserowy krem sherry

Składniki: 80 ml białego sherry (nie mylić z wiśniówką) szklanka mleka 10 dag cukru 4 dag rodzynek 4 jajka 4 łyżeczki żelatyny 4 łyżki ubitej śmietany kremówki 2 łyżki startej skórki pomarańczowej Sposób przygotowania: Rodzynki namoczyć w sherry przez pół godziny. Osączyć zachowując sherry. Jajka utrzeć w kąpieli wodnej z cukrem, mlekiem i sherry (miskę …

Deser z sherry i owocami

Składniki: 2 białka 80 g cukru 250 ml śmietany kremówki 2 łyżki gęstej śmietany 4 łyżki półwytrawnego sherry (nie mylić z wiśniówką) 50 g mielonych migdałów 250 g agrestu lub innych owoców 250 g truskawek 4 łyżki syropu malinowego 2 łyżki posiekanych pistacji do dekoracji Sposób przygotowania: Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wsypując cukier. …

Wytrawne truskawki w sherry

Pyszny, a przy tym niskokaloryczny deser z lekką nutą aromatycznego wina sherry. Z pewnością zachwyci wszystkich łasuchów.