W sałatkach ze słonecznej Andaluzji odnajdziemy bogactwo soczystych i aromatycznych warzyw: pomidory, ogórki, papryka, czosnek i wiele innych. Świeże warzywa są również niezastąpione do przyrządzania słynnych andaluzyjskich chłodników, idealnych nie tylko na letnie upały.

Gazpacho

Słynny hiszpański chłodnik na bazie pomidorów. Wywodzi się z Andaluzji, ale jest popularny w całej Hiszpanii. Bardzo orzeźwiająca bomba witaminowa.

Salmorejo

Pyszny chłodnik z Kordowy. Ma gęstszą konsystencję od słynnego gazpacho i podawany jest z różnymi dodatkami, np. jajkiem na twardo czy kawałkami szynki Serrano. Łatwy w przygotowaniu i bardzo sycący.

Sałatka z ciecierzycą i oliwkami

Składniki: 2 filiżanki ciecierzycy z puszki 2/3 filiżanki czarnych oliwek bez pestek ½ filiżanki pokrojonej w kostkę papryki 1/3 filiżanki pokrojonej cebulki dymki ¼ filiżanki posiekanej kolendry 1 łyżka oliwy z oliwek 1 ½ łyżki octu winnego 1 jajko na twardo sól pieprz Sposób przygotowania: Wymieszać w misce ciecierzycę, oliwki, paprykę, dymkę i kolendrę. Dodać …

Hiszpańska sałatka domowa

Składniki: 1 słoiczek tuńczyka w oliwie kilka zielonych oliwek bez pestek ½ cebuli 2 pomidory 1 jajko na twardo pół zielonej i pół czerwonej papryki oliwa z oliwek Extra Virgen ocet winny z wina Sherry Sposób przygotowania: Cebulę i paprykę pokroić na małe kawałki, dodać tuńczyk i oliwki, wymieszać. Jajko i pomidory pokroić na ćwiartki, …