Składniki: 4 piersi z kurczaka 8 serc karczochów (z zalewy lub mrożone) 1 filiżanka czarnych oliwek bez pestek 1 łyżka mąki 2 łyżki oliwy z oliwek ½ filiżanki białego wina ½ filiżanki rosołu drobiowego 2 łyżki musztardy Dijon 2 łyżki posiekanego estragonu sól pieprz Sposób przygotowania: Piersi z kurczaka natrzeć solą i pieprzem, oprószyć mąką. …
Hiszpańska kuchnia jest niezwykle urozmaicona i można w niej odnaleźć wpływy każdej z kultur, które zamieszkiwały w przeszłości Półwysep Iberyjski. Dominują w niej warzywa, ryby i owoce morza. Jednak nieodłącznym składnikiem wszystkich dań głównych jest oliwa z oliwek, na której bazuje cała kuchnia śródziemnomorska.
Wołowina z pomarańczami i sherry
Składniki: 1 kg polędwicy wołowej 1 filiżanka skórki pomarańczowej pokrojonej w paseczki 1 ząbek czosnku ½ łyżeczki mielonego imbiru 2 łyżki mąki kukurydzianej 1 szklanka bulionu wołowego ¼ szklanki sherry (nie mylić z wiśniówką) ¼ szklanki sosu sojowego ¼ szklanki dżemu pomarańczowego 2 łyżki oliwy z oliwek pieprz Sposób przygotowania: Polędwicę pokroić w paski, podsmażyć …
Fasolka szparagowa z oliwkami
Składniki: 500 g fasolki szparagowej 50 g czarnych oliwek 4 małe cebule 2 łyżki oliwy z oliwek 2 gałązki świeżego tymianku 1/8 l wytrawnego białego wina pęczek natki pietruszki sól, pieprz Sposób przygotowania: Oliwki przekroić na pół. Posiekać cebule, podsmażyć na rozgrzanej oliwie. Dodać fasolkę szparagową, tymianek, sól, pieprz, zalać winem. Dusić na małym ogniu, …
Makaron penne z papryką i oliwkami
Składniki: 400 g makaronu penne 2 papryki 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 20 zielonych oliwek bez pestek 2 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy z oliwek sól Sposób przygotowania: Papryki pokroić w cienkie paseczki, oliwki przekroić na pół. Na 2 łyżkach oliwy podsmażyć czosnek i paprykę, czosnek usunąć. Ugotować makaron, dodać pokrojone oliwki, natkę pietruszki i …