Hiszpańska kuchnia jest niezwykle urozmaicona i można w niej odnaleźć wpływy każdej z kultur, które zamieszkiwały w przeszłości Półwysep Iberyjski. Dominują w niej warzywa, ryby i owoce morza. Jednak nieodłącznym składnikiem wszystkich dań głównych jest oliwa z oliwek, na której bazuje cała kuchnia śródziemnomorska.

Pierś z kurczaka z serową kieszonką i oliwkami

Składniki: 4 filety z piersi kurczaka 20 dag sera feta 5 łyżek czarnych oliwek bez pestek 1 cytryna 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki śmietany 2 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanej bazylii tymianek sól, pieprz Sposób przygotowania:Filety opłukać i natrzeć solą. Otrzeć skórkę z cytryny, wycisnąć sok. Sok i skórkę wymieszać z oliwą, posmarować …

Pasztet drobiowy z oliwkami

Składniki: 1 kurczak 25 dag wątróbek drobiowych 2 pietruszki ½ selera 1 cebula 1 kajzerka 10 dag oliwek nadziewanych papryką 3 jajka 10 dag masła 10 dag słoniny gałka muszkatołowa tymianek sok z cytryny sól, pieprz Sposób przygotowania: Pokrojonego kurczaka ugotować do miękkości w 2 szklankach wody z pietruszką, selerem i cebulą. Osączyć, zmielić z …

Fasolka szparagowa z oliwkami

Składniki: 500 g fasolki szparagowej 50 g czarnych oliwek 4 małe cebule 2 łyżki oliwy z oliwek 2 gałązki świeżego tymianku 1/8 l wytrawnego białego wina pęczek natki pietruszki sól, pieprz Sposób przygotowania: Oliwki przekroić na pół. Posiekać cebule, podsmażyć na rozgrzanej oliwie. Dodać fasolkę szparagową, tymianek, sól, pieprz, zalać winem. Dusić na małym ogniu, …

Makaron penne z papryką i oliwkami

Składniki: 400 g makaronu penne 2 papryki 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 20 zielonych oliwek bez pestek 2 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy z oliwek sól Sposób przygotowania: Papryki pokroić w cienkie paseczki, oliwki przekroić na pół. Na 2 łyżkach oliwy podsmażyć czosnek i paprykę, czosnek usunąć. Ugotować makaron, dodać pokrojone oliwki, natkę pietruszki i …

Makaron Puttanesca

Makaron z sosem o bardzo wyrazistym, pikantnym smaku. Klasyczny przepis kuchni śródziemnomorskiej. Idealny dla miłośników ostrej kuchni.

Rybny Rin-Ran

Doskonałe danie główne na letnie dni. Pięknie pachnie pomidorami, papryką i czosnkiem.

Piersi z kurczaka w sherry

Delikatne mięso z kurczaka w pysznym sosie z dodatkiem sherry. Jeden z wielu przykładów wykorzystania tego aromatycznego wina z Andaluzji w kuchni.