Hiszpańska kuchnia jest niezwykle urozmaicona i można w niej odnaleźć wpływy każdej z kultur, które zamieszkiwały w przeszłości Półwysep Iberyjski. Dominują w niej warzywa, ryby i owoce morza. Jednak nieodłącznym składnikiem wszystkich dań głównych jest oliwa z oliwek, na której bazuje cała kuchnia śródziemnomorska.

Wołowina z grzybami i sherry

Składniki: 60 dag polędwicy wołowej 25 dag boczniaków 1 cebula 3 łyżki masła 3/4 szklanki wytrawnego lub półwytrawnego sherry (nie mylić z wiśniówką) 0,4 litra bulionu wołowego 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej 250 ml śmietanki kremówki sól pieprz oliwa z oliwek Sposób przygotowania: Polędwicę pokroić w plastry grubości ok. 1,5cm, usmażyć na mocno rozgrzanej oliwie, przełożyć …

Polędwica wieprzowa z warzywami i sherry

Składniki: 60 dag polędwicy wieprzowej 1½ łyżki masła 1 cebula 1 marchewka 6 dag selera 1 łyżeczka suszonego tymianku 50 ml wytrawnego sherry (nie mylić z wiśniówką) 2 pomidory 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 15 dag suszonych śliwek sól pieprz Sposób przygotowania: Cebulę pokroić w kostkę. Rozgrzać oliwę na patelni, wrzucić cebulę. …

Makaron penne z papryką i oliwkami

Składniki: 400 g makaronu penne 2 papryki 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 20 zielonych oliwek bez pestek 2 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy z oliwek sól Sposób przygotowania: Papryki pokroić w cienkie paseczki, oliwki przekroić na pół. Na 2 łyżkach oliwy podsmażyć czosnek i paprykę, czosnek usunąć. Ugotować makaron, dodać pokrojone oliwki, natkę pietruszki i …

Makaron Puttanesca

Makaron z sosem o bardzo wyrazistym, pikantnym smaku. Klasyczny przepis kuchni śródziemnomorskiej. Idealny dla miłośników ostrej kuchni.

Rybny Rin-Ran

Doskonałe danie główne na letnie dni. Pięknie pachnie pomidorami, papryką i czosnkiem.

Piersi z kurczaka w sherry

Delikatne mięso z kurczaka w pysznym sosie z dodatkiem sherry. Jeden z wielu przykładów wykorzystania tego aromatycznego wina z Andaluzji w kuchni.

Fasolka szparagowa z oliwkami

Składniki: 500 g fasolki szparagowej 50 g czarnych oliwek 4 małe cebule 2 łyżki oliwy z oliwek 2 gałązki świeżego tymianku 1/8 l wytrawnego białego wina pęczek natki pietruszki sól, pieprz Sposób przygotowania: Oliwki przekroić na pół. Posiekać cebule, podsmażyć na rozgrzanej oliwie. Dodać fasolkę szparagową, tymianek, sól, pieprz, zalać winem. Dusić na małym ogniu, …