Hiszpańska kuchnia jest niezwykle urozmaicona i można w niej odnaleźć wpływy każdej z kultur, które zamieszkiwały w przeszłości Półwysep Iberyjski. Dominują w niej warzywa, ryby i owoce morza. Jednak nieodłącznym składnikiem wszystkich dań głównych jest oliwa z oliwek, na której bazuje cała kuchnia śródziemnomorska.

Tortille z sosem z oliwek i awokado

Składniki: 1,5 filiżanki pokrojonych w kostkę pomidorów bez pestek 1 filiżanka oliwek 1 filiżanka pokrojonego w kostkę awokado 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki posiekanej kolendry 1 łyżeczka posiekanego czosnku 2 jajka 2 łyżki mleka 4 placki pszenne Tortilla oliwa z oliwek sól Sposób przygotowania: Przekroić na pół oliwki, wymieszać z pomidorami, awokado, sokiem …

Polędwica wieprzowa z sosem z oliwek i mango

Składniki: ½ kg polędwicy wieprzowej 1 filiżanka pokrojonego w kostkę mango ½ filiżanki czarnych oliwek bez pestek 1/3 filiżanki posiekanej czerwonej cebuli ¼ filiżanki soku pomarańczowego 1 łyżka soku z cytryny 1/8 filiżanki posiekanej papryczki chili 2 łyżki posiekanego świeżego oregano 1 łyżka posiekanego czosnku 1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego) szczypta soli Sposób przygotowania: Przygotować …

Fasolka szparagowa z oliwkami

Składniki: 500 g fasolki szparagowej 50 g czarnych oliwek 4 małe cebule 2 łyżki oliwy z oliwek 2 gałązki świeżego tymianku 1/8 l wytrawnego białego wina pęczek natki pietruszki sól, pieprz Sposób przygotowania: Oliwki przekroić na pół. Posiekać cebule, podsmażyć na rozgrzanej oliwie. Dodać fasolkę szparagową, tymianek, sól, pieprz, zalać winem. Dusić na małym ogniu, …

Makaron penne z papryką i oliwkami

Składniki: 400 g makaronu penne 2 papryki 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 20 zielonych oliwek bez pestek 2 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy z oliwek sól Sposób przygotowania: Papryki pokroić w cienkie paseczki, oliwki przekroić na pół. Na 2 łyżkach oliwy podsmażyć czosnek i paprykę, czosnek usunąć. Ugotować makaron, dodać pokrojone oliwki, natkę pietruszki i …

Makaron Puttanesca

Makaron z sosem o bardzo wyrazistym, pikantnym smaku. Klasyczny przepis kuchni śródziemnomorskiej. Idealny dla miłośników ostrej kuchni.

Rybny Rin-Ran

Doskonałe danie główne na letnie dni. Pięknie pachnie pomidorami, papryką i czosnkiem.

Piersi z kurczaka w sherry

Delikatne mięso z kurczaka w pysznym sosie z dodatkiem sherry. Jeden z wielu przykładów wykorzystania tego aromatycznego wina z Andaluzji w kuchni.